RepublikaBosna Korisnik je: Aktivan

Registrovan: prije 2 mjeseca

Komentari korisnika (32)

@srdjan-skerlic-FB091719 Da je drug Tito živ on bi znao šta bi uradio sa tim srpskim herojima kao što je to i prije činio.

SMRT ENTITETIMA REPUBLIKE BOSNE. ŽIVILA DRŽAVA BOŠNJAKA SVIH VJERA!

@Rade 17. septembra 1943. godine, desila se pobuna Bošnjaka, pripadnika 13. SS oružane planinske divizije (kasnije poznata kao Handžar divizija), protiv fašista. Pripadnici ove divizije su uglavnom bili Bošnjaci, te nekolicina Hrvata. Pobuna se desila u gradiću u južnoj Francuskoj, Villefranche de Rouergue, gdje je divizija bila na obuci, odakle je trebala biti prebačena na front, dok je prvobitno obećanje prilikom regrutovanja bilo da će ostati u Bosni i Sandžaku da brane svoj kućni prag. Pobunu su predvodili Bošnjaci Ferid Džanic iz Bihaća i Ljutvija Dizdarević iz Sarajeva, te Hrvat Nikola Vukeljić iz Zagreba. Iako pobuna nije dugo trajala, ipak je objavljeno da je oslobođena prva slobodna teritorija u Francuskoj i zapadnoj Evropi, te je bila prva pobuna unutar SS trupa, za koju je Hitler već u 04 sata izjutra probuđen i obaviješten. Fadil Ekmečić u uvodu svoje knjige «POBUNA BOŠNJAKA U VILFRANŠU 1943. », kaže: I ove godine, 17. septembra, održaće se svečana komemoracija na groblju pobijenih Bošnjaka iz sastava 13. SS-bošnjacke planinske divizije u Villefranche-de-Rouergue na jugu Francuske prema Tuluzu, koji su izvršili prvu pobunu u njemačkoj vojsci i nakratko držali oslobođen grad u svojim rukama. O toj pobuni čija se godišnjica redovno slavi u ovom gradu malo se zna kod nas. Građani Vilfranša su poslije rata na mjestu gdje je strijeljano oko 110 pobunjenika Bošnjaka i Hrvata podigli spomenik u znak na taj događaj. Uspomena na taj događaj uveliko je sačuvana i brigom ondašnjeg gradonačelnik

@Rade Alija je vaš čovjek, on je porijeklom srbin!! Za razliku od mnogih ostalih Srba koji su sa Islama prešli u Pravoslavlje da bi mogli ostati i živiti u Beogradu, Izetbegovići nisu htjeli da se prekrste i pobjegli su da bi spasili živu glavu. Što se tiče Handžar divizije, razlog osnivanja su bili Četnici i Srbija. Četnici su sve redom klali i morali su Bošnjaci nešta poduzeti. Za razliku od četnika koji su osnovani 1939., Handžar divizija je osnovana 1943. i to pod pritiskom Njemaca su morali biti u njihovom sastavu. Vojnici Handžar divizije su jedni od rijetkih koji su se pobunili Njemačkom fašizmu i tako ubili nekoliko Njemačkih oficira. Francuzi su tim vojnicima digli spomenik jer su se digli protiv fašizma! Historija vam je bila uvijek lošija strana!!

Da je neko drugi predsjednik Srbije al ne ratni zločinac,, takve slike ratnih zločinaca “Svjetskih monstruma” po ulicama Srbije ne bi bilo.

Sve dok ratni zločinci budu vladali Srbijom, biti će napetosti i prijetit će rat.

Ispravljanje historije i negiranje Genocida da se zaboravi, je veći zločin od počinjenog Genocida. Kako bi bilo da ode neki Njemački novinar u Izrael i kaže nekom Jevrejskom političaru da nad Jevrejima nije bilo Genocida.

@scipion-delmatski-FB014609 Pa protiv toga se mi svi i borimo, protiv separatista i fašista. Bosna je otkad postoji uvijek bila tolerantna preva svim vjerama i takvu hoćemo da sačuvamo. Bosna nije bila kao susjedne države koje su tolerisale samo jednu vjeru. Nije ni čudo da Vatikan nije priznao vjeru naroda kraljevine Bosne jer su htjeli da vlada samo jedna vjera, zbog čega i Vatikan nije htio pomoći kad su Turci napali na Bosnu.

Čuj Vuleta: Beograd antifašistički...ha ha. Beograd je bio u 2. svjetskom ratu prvi grad u Evropi koji se prohlasio “Judenfrei”, što znači slobodan ili očišćen od Jevreja. However, under his government’s rule, Belgrade was the first city in Europe to be declared ‘Judenfrei’ – free of Jews. By the end of the war, about 90 per cent of the Jewish population in Serbia had been murdered.

@milorad-popovic-FB095256 Srbi su počinili 10 genocida nad Muslimanima/Bošnjacima počevši od 1683. Jedino su se Bošnjaci od 1992-1995 suprostavili genocidašima. Za razliku od srba u 2. svjetskom ratu, Bošnjaci su branili srbe. Kad bi Hrvati ubijali srbe, srbi bi se osvetili Bošnjacima. Šta misliš odakle se branio Tito: iz Bosne jer je tamo bilo najsigurnije zna se ko je vlada susjednim državama. Srbija se pohvalila Adolfu Hitleru da je očistila sve Jevreje i da je postala prva “Judenfrei” u Evropi. Treba sve to da se zabilježi i da se nikad ne zaboravi. Treba u Beogradu napraviti “Zid Plača” da na neki način daju počast svim ubijenim žrtvama.

Nije bitno koji čovjek je na čelu, bitno je da se ide naprijed. Kao prvo svemu dođe kraj, tako i Dejtonu koji su potpisali ratni zločinci treba da dođe kraj. Narod hoće bolju budućnost i bolje sutra i sve što je stvoreno genocidom i masakrima, treba da se ukine. Sve dok se ne ukinu entiteti, neće biti mira i budućnosti.

Dobar korak da se ujedine Albanske države sa svojom matičnom Albanijom.

Mnogo je Rusa izgubilo živote oko Sarajeva i drugih Bosanskih gradova od 1992 do 1995, došli da ubijaju našu djecu. Prokleti bili.

@vukadin-tomic-G034013 @vukadin-tomic-G034013 Pa svih onih 10 genocida počevši od 1683. godine: https://historija.altervista.org/10-genocida-nad-bosnjacima/?doing_wp_cron=1635703748.8387351036071777343750

Zna se kad su Turci osvojili Bosnu da je se i sa njima uselio i veći broj Srba i imali su veliku podršku od Turaka jer su se zajedno borili protiv Hrišćana sa zapada. Bosanski Katolici su ovdje najviše ispaštali i imali su najmanje prava i tako je neki dio njih prešao u Pravoslavce od kojih je moguće Dodik isto jedan.

Ko ne zna historiju države Bosne i njenog naroda, bolje mu je da se bolje informiše prije i ne laprda bezveze. Zna se koliko se Vatikan trudio da Bošnjački narod kraljevine Bosne pređe u katoličanstvo jer nisu priznavali vjeru koju je tad imao veći duo kraljevine Bosne. Veći dio Bošnjaka/Bošnjana je uzeli Islam jer nisu htjeli da im neki silom nametne vjeru kao što se to dešavalo u susjednim državama prije dolaska Turaka.

Šta hoću da kažem: ovo nije jedan slučaj, zločini su se dešavali u cijelij Bosni od samog početka. Cilj je bio jasan: pobiti i protjerati što više.

Prilikom povlačenja snaga JNA s lijeve obale Neretve u Mostaru civili su pohvatani, mučeni, ubijeni i bačeni na deponiju Uborak sjeverno od grada. Snagama JNA na teritoriji Mostara tada je komandovao Momčilo Perišić.

Tako se i ja sjećam kad je u Mostaru počeo rat. Svi u svojim kućama dok komšije naši dobri prijatelji od kojih isto jedan doktor skupljaju srpske rezerviste koji svaku noć pucaju. Mi bi po danu išli da skupljamo čahure. Uspjeli smo na vrijeme da napustimo Mostar. U Mostaru je 1992. počinjen masakar nad 114 civila od strane srpskih vojnika zajedno sa JNA srpskom vojskom. Ti nedužni ljudi nisu uspjeli na vrijeme da pobjegnu.

@battle-moswuito-G065329 Zaboravio si spomenuti Izetbegovića koji je isto odgovoran, samo što Izetbegović iza zavjesa uništava Bosnu.