LOŠA SITUACIJA

Proizvođači mlijeka iz Federacije i iz RS za "Avaz": Prijeti li nam nestašica mlijeka

Još će biti pada proizvodnje količine mlijeka u narednom periodu, rekao je Usorac

Piše: A. Ovčina

10.09.2022 08:56

Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje, ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.

Komentari (8)

TucmaljVico

(prije 4 mjeseca)

Ama i neka bude nestasice jer su mnogi napustali skorom iz bijesa i njive i dolove misleci da ih u gradu ceka blagostanje i zivot bez rada.U svemu ovom vlasti u zadnjih 20 godina su dobro kumovale homogenizirajuci svoje nacionalne torove da bi imali sopstvenu glasacku masineriju.
KPEMEH

(prije 4 mjeseca)

Свако има прилику да ради поштено!
KPEMEH

(prije 4 mjeseca)

Задивљен сам коректном изјавом Усорца. Један коментар мијења све.
ady-dady-G034323

(prije 4 mjeseca)

Jadno je i bijedno od drzave i entitetskih vlada da osnovne i primarne proizvodzace dovode na prosjacki stap, formiranjem otkupnih cijena mlijeka od poljoprivrednika koji svaki dinar su zaradili svojim znojem. Ovo je ciljano i namjerno unistavanje dijela grane poljoprivrede, al racunica od tih istih je jako losa. Lagano sve je manji uvoz mlijeka a polako industrija mljekarstva dolazi na udar jer niti su niti zele da neko zaradzuje extra profite osim njih, cak sta vise ucijenjuju proizvodzace. Da mljekari obustave isporuku na 15 dana nastao bi haos. Placali bi cijene otkupnog litra i preko 1,30 a drzava realno morala bi da maloprodajne cijene preradzenog mlijeka zaledi.Tad bi proizvodzaci prodisali i dijelimicno sanirali nacinjene stete losim potezima vlasti.
rossonerroBHF

(prije 4 mjeseca)

samo treba sto vise uvoziti i imat cemo mlijeka mnogo !!! XD XD
millan-jevtic-G040646

(prije 4 mjeseca)

С обзиром на новонасталу ситуацију могуће је да се цијена млијека изједначи са цијеном горива. Али тек после избора.
KPEMEH

(prije 4 mjeseca)

@millan-jevtic-G040646 , мислиш м да пишеш онако без везе. Немаш благе везе о теми. Произвођачи млијека се купају у парама и капиталу. Усро-(рац) кружи ко Милорад и у правилном временском интервалу скида кајмак. Јер они знају да га има,а знам и ја. Што се мене тиче нека буде ко о бензин, само би у том случају позивао народ на бунт. Јел им мало то што узимају до сада!?
Cowboy

(prije 4 mjeseca)

@KPEMEH proizvođači rade već godinama sa nikakvom ili minimalnom zaradom, a u poslednje vrijeme zbog poskupljenja repromaterijala rade sa gubirkom. Oni koji zarađuju su prerađivači i trgovci. Mlijeko u otkupu sa 4,0 % mliječne masti košta 0,7 KM a u prodaji sa 1,8 % masnoće košta skoro 2,5 KM, znači skuplje je tri puta, a ako uzmemo u obzir da je sa otkupljenog sirovog mlijeka skinuta masnoća, ispada da je skuplje i 6 puta... Iz oboga se jasno vidi ko tu ostvaruje ekstra profit.