KRISTOFER HIL

Američki ambasador u Srbiji: Otvoreni Balkan je sredstvo da granice služe za zbližavanje, a ne podjele

Samit Otvorenog Balkana održat će se 2. septembra ove godine u Beogradu

Piše: A. O.

31.08.2022 15:57

Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje, ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.

Komentari (15)

DANILO

(prije 9 mjeseci)

Evropa je ranije a i danas lider u svetu bez premca ,ali ne i politicki jaka u situaciji slozenog odlucivanja i razlicitih interesa clanica nedorasli vremenu i izazovima ,poseBmo je ranjiva usled neadekvatne vojne sile koja bi stojala kao brana Evropskim vrednostima i interesima .NEMACKA LOKOMOTIVA KOJA PREDJACI NA STAROM KONTINENTU IDE KORAK ISPRED VREMENA .
soraya-c-G081641

(prije 9 mjeseci)

Uvijek sam bila skeptik sto se tice EU, ne vjerujem da ce zazivjeti dugo, jer, razlike u kojecemu su ogromne! Da ne ulazim u dublju polemiku.. Puci ce kad-tad... Isto tako mislim I za OB..da bi ideja OB zazivjela, treba se toliko toga uraditi na mnogim drugim pitanjima...samo da spomenem Kosovo, pa onda sve ostalo... Voljela bih da grijesim..
DANILO

(prije 9 mjeseci)

@soraya-c-G081641 gresite itekako EU je zasad neprikosnovena regija u svetu ,sa tradicijom nekoliko vekova unazad .Evropske vrednosti uspeha u drustvu su vidljive samo ih treba implementirati i eto rezultata .Dosta primera uspesne implementacije ,Poljska ,Ceska ,Slovacka itd . koji su soje drustvo podigli iz pepela proslosti ucinivsi svoje stanovnike srecnijima u kvalitetnijem zivotu no pre a mi potonuili u svom tradicionalnom primitivizmu .
soraya-c-G081641

(prije 9 mjeseci)

@DANILO mozda grijesim...vjerujte mi da bih bila srecna da se nista lose ne desi tom ujedinjenju...kao sto rekoh, skeptik sam cisto gledajuci upravo istoriju svih ovih zemalja...ali, dobro, iz mene uvijek pomalo govori istoricar...😀
zeljkoristic

(prije 9 mjeseci)

@soraya-c-G081641 Слажем се са Сорајом. Постоје огромне разлике и којечему. Рецимо, питања идентитета. Ту нема ни лаког ни брзог рјешења. Демократизација и људска права неће помоћи. Довољно је погледати Сјеверну Ирску и тамошњу подјељеност на католике и протестанте, Ирце и Енглезе. Не излазе на иста мјеста, не друже се....Демократија није неко чаробно рјешење за све проблеме.
zeljkoristic

(prije 9 mjeseci)

@DANILO Мислим да имаш идеализоване представе о Европи. Истина је да има много вјековних позитивних традиција које су се рашириле посвуда. Али је исто тако истина да има и много негативног које је вјековима ширила по свијету. Истина је, такође, да је западноевропска цивилизација имала веома агресиван наступ током низа вијекова. Од крсташких ратова, колонијализма, сатирања индијанаца, довођења црних робова....до скоријих свјетских ратова, концентрационих логора...Чињеница је да за свјетске ратове нису одговорни Африканци, зар не? Једна ствар остаје непромјењена већ 5 вијекова - идеологија супериорности која проповједа неједнакост међу људима као нормално стање ствари. Нисмо сви исти, јер си ето црне коже, па си зато мој роб. Или...нимо исти јер смо ми Њемци Аријевци па смо изнад осталих, итд. Сада су, бар званично, од тога одустали, али као што каже народ "ако лаже коза не лаже рог". Људи се не третирају исто. Али њихова ароганција и надменост су ту.
soraya-c-G081641

(prije 9 mjeseci)

@zeljkoristic potpisujem! Bravo! Na to sam mislila..👍👏
zeljkoristic

(prije 9 mjeseci)

@zeljkoristic Осим тога, Данило. Много тога што се може сматрати тековином те западноевропске културе сада нестаје управо тамо гдје је и настало. Примјера има много, ево једног. Идеја да је човјек невин док му се кривња судски не докаже долази нам из британског права. Заживјела је широм свијета и ушла у скоро све правне системе. Под изговором борбе против тероризма ( у периоду послије 9/11) уведено је хапшење по основу "National Security Certificate". У САД или УК је довољно да безбједносне службе посумњају да је неко терориста, или да их помаже и сл. Издају сертификат, на основу којег те могу ухапсити и задржати у притвору НЕОГРАНИЧЕНО. При томе су сва права ухапшеног суспендована. Не добијаш приступ адвокату, а не морају ни да обавјесте твоју породицу гдје си и каква је твоја судбина. Укратко, може земља да те прогута и да нико никада не чује или сазна нешто о теби. Шта би са "Innocent Until Proven Guilty"?
soraya-c-G081641

(prije 9 mjeseci)

@zeljkoristic exactly right! That's what I'm talking about!
DANILO

(prije 9 mjeseci)

IDEJA TOG PROJEKTA je Angela Merkel iz Drezdena ,time je zelela dodatno promeniti neuralgicnu tacku Albanija i Srbija .Dobro se secam prve posete Rame BG gde je za govornicom izneo svoj stav mira a to je priznanje nezavisnosti Kosova ,izgledalo je da ce doci do incidenta medju politicarrima .Sada posle toliko godina vidimo tektonske promene u svim oblastima ,politike ,ekonomije ,turizma izmedju ALBANIJE i Srbije .
zeljkoristic

(prije 9 mjeseci)

Није ми јасно зашто то не учине и код своје куће, кад је то тако све фино и добро? Имате 50 држава, па претворите њихове границе у државне, а затим се бакћите са ауто осигурањима, разним дозволама, и сл. Чекајте сатима на граничним пријелазима, ону су ту да вас зближе! Размотрите и ограђивање сваке настале независне државе оним Трамповим зидовима и оградама. То ће вас још више зближити!
paulasx

(prije 9 mjeseci)

🍓 Lijеp pоzdrav) Zоvem sе Paulа, imаm 24 gоdine) SЕХ mоdel pоčetnik 18+) Vоlim dа sе slіkam gоla) Оcijenite mоje fоtоgrafije nа lіnku 👉 https://ja.cat/id379052
velicanstveni-emir-G085702

(prije 9 mjeseci)

E moj Milane kad neku državu ne priznajete i kad negirate genocid i zločine u toj istoj državi što se ljutite što BiH ne želi biti u Otvorenom Balkanu? Pusti nas eto vam Kosovo oni možda hoće. ..
Perhanblbl

(prije 9 mjeseci)

@velicanstveni-emir-G085702 koju to drzavu ne priznajemo? Kosovo? Ono, je l se drogiras ti, buraz? Genocid? Pa to su vasi sunarodnici uradili...
millan-jevtic-G040646

(prije 9 mjeseci)

"Отворени Балкан" је најгенијалнија идеја још од времена диносауруса и Џонија Кенедија. Е, сада да ли ће се актуелно Сарајево уздићи изнад свог примитивизма питање је, никада нису видјели даље од носа; са Риђобрадим - тешко.