BENEDIKT KURIPEŠIĆ

Zapis o Bosni iz 1530. godine: Ovdje žive tri naroda - Bošnjaci katolici, pravoslavni Srbi i Turci

Kuripešićev putopis je jedan od najstarijih putopisa po Balkanu u 16. vijeku

Piše: D. Hadžović

19.09.2021 08:52

Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje, ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.

Komentari (16)

srdjan-skerlic-FB091719

(prije 2 mjeseca)

Ovo je jadno sta pisu i jedni i drugi,reko bi neko vidi poznavalaca istorije,svaka im cast,Svaki navodi na svoju stranu i kaki njemu odgovara.E to je Istorija,apstraktna nauka,veoma promeneljiva,sa potpuno nepouzdanim podacima,za razliku od geografije.Istorija moze da pomogne u opstim stvarima za koje je dokazano da su tacni i sigurni gledajuci sa vise strana,a sta je zapisao neko pre 500 i vise godina,nema nikakve veze sa validnim podacima.Rekla kazala,i uvek se pominje ta neka 1500-a godina iki malo pre.Jedino je tacno da su Turci kao ogromna sila zauzeli tu teritoriju,da na njoj pre toga nije bilo islama,a ko je presao a Islam i zasto,to ne moze niko znati,moze se zamisliti divljastvo na celoj zeritoriji Balkana pa i velikog dela Evrope,P a i dan danas ima krajeva u Bosni i Srbiji,gde je bog rekao laku noc .I sad se nasao neki putopisac koji je zapisivao sta je bilo,verovatni u retkim trenutcima kad je bio trezan.Istorija je veoma interesantna nauka za raspravu neukih i raj za svadjalice.Pa mi realni ne tnamo pravu istinu o dogadjajima u nasoj skorijoj buducnosti.O preterivanju sa podacima koji nekome vise odgovaraju,da ne pricamo.Geologija,Arheoligija,Fizika,Matematika i slicne nauke su stvarne nauke a Istorija sluzi da bi po onoj staroj pesmici uzo feda svog unuka metni ga u krilo pa uz gusle pricao mu sta je negda bilo.Pa i tu bi se odmah nasai neko da kaze,nisu bule gusle nego saz.Ako hocete da zavadite cak i ljude koju nisu u svadji,pocnite o istoriji.Ja sam iz Sunadije,znaci pravi Srbin,tako se vodim,neko ce reci e neko je nekog tvog Turcin napravi.ali nebitno,ko zna ko nas je sve zajedno napravio,pa i danas kad bu se uzimao DNK od svih novorodjenih bar 20 % nisu potomci oceva koji misle da su im to djeca,svratila mama na kafu po se mali oduzilo.Pljas,pljas u veselo veče.Istoriju pisu pobednici.
dundic987

(prije 2 mjeseca)

A bogomili?
RepublikaBosna

(prije 2 mjeseca)

Osmansko osvajanje Kraljevine Bosne 1463. godine dovelo je do drastičnih promena u konfesionalnoj strukturi Bosne i Hercegovine. Islam se ukorenio a pravoslavno hrišćanstvo proširilo u Bosnu. Sultan Mehmed Osvajač zakleo se da će štititi Srpsku pravoslavnu crkvu. Srpska pravoslavna crkva uživala je veliku podršku osmanske države. Osmanlije su imigrirale znatno pravoslavno hrišćansko stanovništvo u samu Bosnu, uključujući Vlahe sa istočnog Balkana.
smoki-smoki-FB095829

(prije 2 mjeseca)

APSOLUTNA NEISTINA SRBI SE SPOMINJU TEK 1860 DOLASKOM TEUFILA PETRANOVICA KOJEG JE POSLALA SRBIJA I SPC DA POSRBLJAJE BOSNJANE A U BOSNI SU BILI BOŠNJANI PRAVOSLAVCI GRCKE CRKVE BOSNJANI KATOLICI I MUSLIMANI A TURCI SU TU BILI OSVAJACI KAO I SVE SILE HAAHAHAA KOJA PODVALA ZA OVO TREBA TUZITI AVAZ TRAZITI JAVNO IZVINJENJE OD AVAZA KOLIKO JE SUTRA
jon-doe-FB031000

(prije 2 mjeseca)

@smoki-smoki-FB095829 A što Ti pišeš velikim slovima?
dundic987

(prije 2 mjeseca)

Pitanje redakciji: Jest vi sigurni da je to originalan tekst, odn. mozete li navesti referencu? Naime, ovaj navodni original spominje samo dva naroda, a to su Srbi i Turci: https://eeo.uni-klu.ac.at/wwwg.uni-klu.ac.at/eeo/Bosnien_Osmanen.pdf
dubravko-boban-FB103707

(prije 2 mjeseca)

@dundic987 Na dvije stranice originalnog teksta, priloženog na pomenutom linku, autor govori o "Gornjoj Bosni". Tekst portala se odnosi na opis "Donje Bosne".
tomislav-knezevic-G011237

(prije 2 mjeseca)

Odlican clanak koji pocinje stavljati stvari na svoje mjesto. Znaci da su autohtoni Bosnjaci krscani-katolici, sto potvrdjuje i povelja Kulina Bana.. U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. Pravoslavci ili tzv. Srbi su dovedeni kao roblje ili Turske sluge iz prethodno okupiranih srpskih podrucja , a danasnji ”bosnjaci” tj Muslimani su poturice koji potjecu od originalnog, krscanskog stanovnistva. Taj fenomen, da su poturice htjeli biti veci turci od Turaka, imamo u svim tzv. danasnjim narodima u BiH; Katolici bi htjeli biti veci hrvati od Hrvata iz Hrvatske, i srbi, veci Srbi od Srba iz Srbije. Dok svi, i tzv. hrvati, srbi i bosnjaci, ne shvatimo da smo JEDAN narod Bosanci i Hercegovci,, bez obzira na vjere, i da imamo povjesno pravo i obavezu ocuvati JEDNU drzavu za JEDAN narod sa tri vjere…imat cemo ovo sto imamo.
tomislav-knezevic-G011237

(prije 2 mjeseca)

@tomislav-knezevic-G011237
neko-niko-G094443

(prije 2 mjeseca)

Bos i zivi tri narodnosti, muslimanikatolici i pravoslavci! Posle rata svi se nesto menjaju. Te neki bosnjaci, hrvati srbi. Stoje ovaj narod i politicari pobenavijo!!
sami-drazenovic-klaric-G093113

(prije 2 mjeseca)

Pisi Fahro kako ste se pisrbljavali i pohrvacivali krajem 19. stoljeca za vrecu ruskog i austrougarskog zita!
niko-bitan-G095205

(prije 2 mjeseca)

@sami-drazenovic-klaric-G093113
sami-drazenovic-klaric-G093113

(prije 2 mjeseca)

Avaz poceo objavljivati srpske lovacke. A osnovali SPC crkvu 1919 u Beogradu i to dekretom Aleksandra svinjara od Sumadije, a u Bosni, CG i Hrvatdkoj 1921 godine!
sami-drazenovic-klaric-G093113

(prije 2 mjeseca)

Cuj Srbi? Koja izmisljotina.
sami-drazenovic-klaric-G093113

(prije 2 mjeseca)

Kakve su ovo bljuvotine lazne na naslovnici? Fahro, Fahro.
ivan-papic-G090237

(prije 2 mjeseca)

U biti to znaci onda da su bili Bošnjaci Rimokatolici tj. sadasnji Hrvati, Srbi uvijek bili srbi Pravoslavni, a Muslimani Turci, a u danasnje doba Hrvati su Rimokatolici, Srbi Pravoslavni, Muslimani su Bošnjaci, a kad nekom kazes u Bosni da je Turcin uvrijedi se coek vald zato sto je ljepši od pravog Turcina. Ko sad tuj koga j... u zdrav mozak izgleda svak svakoga. Pozdrav zemlji Bosni i Hercegovini zemlji koja je Srpska, Muslimanska i Hrvatska a isto tako nije niti Hrvatska niti Muslimanska niti Srpska netko jednom pametno napiso i zivilo se ljepo i nikad ljepse na tim nasim preljepim prostorima.